Press "Enter" to skip to content

Alerta ANM. Vom avea cel mai mare val de canicula. “Bestia Africana” a intrat in Romania

Romania se afla, in acest moment, sub cod galben si cod portocaliu de canicula. Potrivit specialistilor ANM, acest val de canicula numit “bestia africana”provine din zona de nord a Africii si aduce cu sine si fragmente de praf saharian intr-o concentratie destul de ridicata.

„Aceasta masa de aer tropical provine din zona de nord a Africii si aduce cu sine si fragmente de praf saharian intr-o concentratie destul de ridicata.

Este foarte probabil ca temperaturile maxime sa se apropie de 39-40 de grade pe regiunile vestice si vor fi resimtite peste 40 pentru ca vorbim de temperaturi estimate a se inregistra la umbra in adaposturi meteorologice.

Masa de aer card se va resimti in partea de sud a teritoriului dupa care se va muta in Oltenia, Muntenia pana vineri cel putin 35, 36, 37 de grade si disconfort termic accentuat in toate regiunile”, a declarat meteorologul Alina Serban la Antena 3.

AVERTIZARE METEOROLOGICA

COD GALBEN

Fenomene vizate: val de caldura, disconfort termic ridicat si canicula

Interval de valabilitate: 14 si 15 iulie

Zone afectate: conform textului si hartii

Valul de caldura va persista, local va fi canicula, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in cea mai mare parte a tarii.

Nota: incepand din dupa-amiaza zilei de joi (15 iulie), in jumatatea de vest a tarii instabilitatea atmosferica se va accentua.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: canicula, disconfort termic accentuat

Interval de valabilitate: 14 iulie

Zone afectate: conform textului si hartii

In judetele Satu Mare, Bihor, Arad, Timis si Caras-Severin vremea va fi caniculara si disconfortul termic accentuat. Temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor cobori sub 22…20 de grade.

Vremea se schimba in toata tara

Daca miercuri si joi tara noastra se va afla sub cod galben si portocaliu de canicula, vineri, vremea se schimba radical. Meteorologii anunta vreme instabila in Maramures, Crisana si Banat. In aceste zone, temperaturile vor continua sa scada usor, iar temporar innorarile se vor accentua si vor fi averse local torentiale, intensificari ale vantului, frecvente descarcari electrice si izolat vijelii si grindina. continuare 

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *